Av Ådne Brathammer

– Med vår nye og svært avanserte bøyleautomat er vi en komplett leverandør av armeringsprodukter på Haugalandet. Vi har alt på lager og har derfor svært korte leveringstider. I tillegg er vi et servicesenter for mekaniske verksteder og offshoreindustrien. Dette sier daglig leder Henning Leknes i Stålsenteret As på Karmøy. Han forteller at bøyleautomaten bøyer og kapper armeringsstål fra 8 til 16 millimeter i høyt tempo. De enkleste bøylene bøyes og kuttes på mindre enn tre sekunder.

Coiler på 2,5 tonn
– Armeringsstålet kommer på ruller, eller coiler, som veier rundt 2 500 kilo. En rull med 8 millimeter armering utgjør mer enn 6 000 meter, mens en 16 millimeters coil er rundt 1 500 meter. Maskinens datastyring retter ut stålet, bøyer innprogrammerte vinkler og kutter – alt med millimeters presisjon. Dette systemet gjør at det blir minimalt med svinn, sier Leknes.

Opp til 32 millimeter
Hovedkundene for armeringsoppdragene er entreprenører på Haugalandet og i Kvinnherad. – Vi får bøyelister fra oppdragsgiverne og med maskinens store kapasitet kan vi levere kjapt til konkurransemessige priser. Av og til er det behov for større dimensjoner – og da kan vi bøye armeringsstål til og med 32 millimeter, forteller Leknes.

Etablert skjæresenter
Stålsenteret ble opprettet for fem år siden – og er godt etablert i markedet for ferdigskårne stålplater på Haugalandet. Det er kommet til en god del kunder fra Sør-Rogaland også, særlig på grunn av den korte leveringstiden og senterets konkurransedyktige priser. – Her er dreieverksteder, mekaniske verksteder og offshoreindustrien hovedkundene. For dem skjærer vi til stålplater i tykkelser fra 5 til 200 millimeter i alle tenkelige fasonger – og med svært høy presisjon. Vi har en svært effektiv og kostnadsbesparende produksjon, og våre utskårne komponenter kan gå rett inn i kundens produksjon. Dette har vist seg være en bra nisje å spesialisere seg i, sier den daglig lederen.

Avansert skjærebord
– Stålsenteret har investert ganske mye i et svært avansert skjærebord. Arbeidsflaten der er 5 ganger 21 meter, men de største stålplatene vi har hatt på bordet var 3,5 ganger 14 meter, forteller Leknes. Skjærebordet, som er fullstendig datastyrt, er levert av japanske Koike og kan skjære de tykke stålplatene med både plasma og gass. Plasmakutting med strøm gir svært fine snittkanter og brukes på platetykkelser på opp til 50 millimeter. Det er lett å skråskjære – slik at fugeskjæring utføres i samme operasjon. Ved platetykkelser fra 50 millimeter og opp til 200 millimeter benyttes gass til å skjære med. Også her er det høy presisjon.

Import fra flere europeiske land
– Stålplater er tunge saker. De tyngste vi får inn veier hver opp til 15 tonn. I slike tilfeller kommer det bare to plater med hver lastebil. Vi importerer direkte fra grossister i Europa. Fra smier i Tyskland hender det vi må skaffe spesialplater som er tykkere enn 200 millimeter, forteller Leknes.

Egne skjærebord lønner seg ikke alltid
Han sier at en god del kunder har skjærebord selv, men etter hvert ser de fleste at det ofte lønner seg å kjøpe ferdiglagede komponenter fra Stålsenteret. – Den viktigste årsaken er at vi er spesialiserte og meget effektive. Vi har stor utnyttelsesgrad, og et stort nettverk av kunder og leverandører. Dette er vårt store konkurransefortrinn – i tillegg til at skjærebordet har meget stor kapasitet. Med stort platelager kan vi altså levere bestilte varer meget kjapt, sier Henning Leknes. Omsetning og ordrer vokser kraftig Stålsenteret driver også med trading. Selskapet har skaffet tonnevis med stål og metaller til mange av sine kunder. Dette er et marked som har økt kraftig i det siste. Foruten plater i alle tykkelser, størrelser og kvaliteter leveres nyvalsede plater, profiler og rør, armeringsstål og smidde produkter. Bedriften har hatt en jevn omsetningsøkning – og ligger godt an til å fortsette denne trenden. Staben har også økt kraftig de to siste årene.