Havarivernsenteret i Tromsø planlegger for olje- og gass eventyr i nord, og utvider kurstilbudet sitt betraktelig. 

I en årrekke har sjømenn – og kvinner – blitt kurset i sikkerhet og beredskap ved anlegget på Skattøra, nord på Tromsøya. Til sommeren innledes en ny epoke for bedriften – en avdeling formelt underlagt Tromsø Maritime Skole. Da står nemlig senterets nye HUET-modul klar for å ta imot kursdeltakere fra nye kundesegmenter.

Ikke akkurat badebasseng
HUET står får helicopter underwater escape training – undervanns helikopterevakuering. I et fem meter dypt, 10×15 meter stort basseng med bølge og vindsystemer skal det drilles på scenarioer relatert til krasjlanding med helikopter i vann. Dette er ikke noe badebasseng nei, sier avdelingsleder Terje Hanssen mens han ser ut over betongkonstruksjonen som reiser seg utenfor kontoret hans. Den er designet for å tilfredsstille kravene til de tre mest brukte helikoptertypene som brukes i Nordsjøen og i Forsvaret. Helikopterkroppen er utstyrt med både kabin og cockpit, for trening av både passasjerer og piloter. I tillegg bygger vi en gesims over bassenget, slik at vi kan trene på hopp til vann, utsett og evakuering til – og fra – redningsflåte. Dette åpner et helt nytt, og større marked for oss innen olje og gass. Rundt 18 millioner kroner er investert i modulen – en investering som delvis er muliggjort av senterets øvrige kursvirksomhet. I 2012 sikret det seg avtaler om levering av kursing innen sikkerhet og beredskap med landsdelens tre største rederier; Hurtigruten, Troms Offshore og Torghatten Nord. I tillegg har Havarivernsenteret inngått en intensjonsavtale om samarbeid med sikkerhetssentre i Bodø og Gravdal, og det jobbes med en avtale med Honningsvåg. Det gjør det mulig å levere tjenester til kunder i både Nordland, Troms og Finnmark, avhengig av behov og kapasitet.

Satser på miljø
Anlegget forøvrig har også fått seg et kraftig ansiktløft – især på miljøsiden. Vi har skiftet ut alt av rensesystemer, som nå er helt nytt i henhold til kravene. I tillegg bruker vi gass til alle utebranner og gassanlegget er oppgradert til siste krav for brannøvinganlegg. Vi satser på å bli totalleverandør til olje- og gass sektoren, og holder på med ISO sertifisering til 9001-2008 standarden. Vi har også oppgradert bookingsystemet vårt. Nå kan man bestille kurs på samme måte som man bestiller flybilletter. Vi har fått fasiliteter for simulering av gassbrann, rettet mer mot landbaserte industri, for eksempel som på Melkøya, sier Hanssen.