FJELL: I løpet av seks år har Jostein Nesse (59) bygget opp et av Norges største privateide busselskap med landets fineste busspark. Blant passasjerene finner vi kongefamilien, cruiseturister og Bruce Springsteen!

Turbuss Vest har rundt 70 ansatte, mer enn 60 busser og omsatte i 2012 for 50 millioner kroner. Jostein Nesse har dessuten kjøpt Hordabuss som omsetter for ni millioner, og han eier halvparten av Bergen Bus Broker med rundt 20 millioner i omsetning. Det har med andre ord gått i turbofart etter at han gjorde comeback i bransjen i 2007.

Livets skole
Josteins karriere er et eventyr i seg selv. Han vokste opp på Nesse på Sotra. Lekselesing var ikke det som fenget mest, men straks han fikk verktøy mellom hendene, var det annerledes. Etter folkeskolen begynte han på yrkesskolen og fikk fagbrev som biloppretter i 1974. Da hadde guttungen allerede en fot innenfor Auto 23, et selskap han jobbet for i mange år. – Jeg gikk «livets skole», kan du si. Jobbet natt og dag. I en periode kjørte jeg redningsbil om natten, og om morgenen var det i gang med karosseriarbeid.

Opptur og nedtur
Han begynte med busskjøring for Øygarden og Sotra rutelag i 1979. Senere startet han Fjell Biloppretting som i 1997 ble slått sammen med tilsvarende virksomhet hos Teigland og Auto 23, under navnet Karosserisenteret. I mellomtiden hadde han startet J. Nesse Turbuss. – Vi holdt det gående til 2005 da vi opplevde en tøff nedtur, blant annet med flybusstrafikk som ikke gikk så bra. Jeg solgte til Oppland-baserte Torpa Bilruter, men heller ikke de lyktes og splittet opp selskapet.

Vellykket comeback
I 2007 kom Jostein på banen igjen. Han kjøpte tilbake Trekanthuset i Straume næringspark som han hadde solgt til Torpa året før, og han startet Turbuss Vest. Omsetningen første år var noen få millioner, i fjor passerte Turbuss Vest som nevnt 50 millioner, og utviklingen ser ut til å fortsette i samme spor. – Bare i år kjøper vi åtte nye busser, og vi vinner stadig anbud. Blant våre største oppdragsgivere er CCB på Ågotnes, Helse Bergen og Fjell kommune. Og i tillegg kommer cruisekjøringen.

73 busser samtidig
Turbuss Vest har nemlig størsteparten av den stadig økende transporten av cruiseturister som kommer til Bergen. I år er det ventet rundt 150 anløp, og ved de fleste av dem er det Nesses busspark som står klar ved landgangen for å bringe passasjerene til Troldhaugen og andre bergenske severdigheter. – Sesongen blir stadig lengre og mer omfattende. I år startet vi med seks busser i slutten av februar, mens høydepunktet blir nådd 24. juli. Da skal vi ha 73 busser i aktivitet, sier Jostein og viser frem kjøreplanen han selv har laget. – Når det topper seg, må vi leie inn busser fra Tide og andre gode samarbeidspartnere.

Attraktiv arbeidsplass
Turbuss Vest er en attraktiv arbeidsgiver, og Jostein nyter godt av kontaktnettet han har bygget opp gjennom mer enn 30 år. – Etter at vi startet Turbuss Vest har én etter én av sjåførene som jobbet for meg tidligere, kommet tilbake. Det setter jeg stor pris på. Mine medarbeidere er en kanongjeng, og interessen for buss og kjøring gjør at mange av dem også har jobben som hobby. En glødende interesse. Turbuss Vest var gasellebedrift både i fjor og forfjor, men enda høyere henger tittelen «Årets bedrift», kåret av Vest Næringsråd i 2011. – Det var et stolt øyeblikk både for meg og alle de ansatte. Ikke minst fordi vi vant i konkurranse med mange store og meget fremgangsrike bedrifter.

«Å reise er å leve»
Hordabuss, som Nesse kjøpte i 2009, arrangerer feriereiser i inn- og utland. Her er rundt tusen medlemmer med i en reiseklubb, mange av dem pensjonister som kan velge mellom spennende tematurer under slagordet: «Å reise er å leve». – Dette mottoet gjelder hele vår virksomhet. Turbuss Vest kan levere busser for alle, enten det er små og store turbusser, fast skolekjøring, sightseeing eller pakketurer i inn- og utland. Vi har også busser tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier Nesse. Han har til og med har en dobbeltdekker med plass til 85 passasjerer. Den brukes blant annet når store grupper, mest skoleklasser, skal til Polen eller Tyskland. – For mer spesielle oppdrag har vi tre VIP-biler, hvorav en Cadillac. Vi har hatt mange celebriteter som passasjerer, blant annet Leonard Cohen, Bruce Springsteen, ulike ministre og kongefamilien. Disse bilene brukes også i forbindelse med bryllup, gallaer og andre spesielle arrangementer.

Godt samarbeid
I hovedkvarteret, Trekanthuset, har Turbuss Vest trivelige kontorlokaler, samt vaske- og verkstedshall for bussene. I samme bygg har Josteins sønn Frode etablert seg med karosseriverkstedet Bilspesialisten og går således i sin fars fotspor. I Trekanthuset finner vi også Riis Bilglass og A5 Reklame som begge er gode samarbeidspartnere. Sistnevnte har jobben med å lage elegant dekor på de stadig flere bussene. – Det er kjekt å ha så mye ekspertise i samme bygg, men nå vurderer vi å anskaffe nye og større lokaler. Vi får se!